POSTAW NA ZAWÓD – TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Czym zajmuje się technik żywienia i usług gastronomicznych?
Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez technika żywienia i usług gastronomicznych należą wszystkie czynności związane z organizacją, kompleksową obsługą przyjęć oraz imprez organizowanych w zakładach świadczących usługi gastronomiczne. Absolwent będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
✅ oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
✅ sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
✅ planowania i oceny żywienia;
✅ organizowania produkcji gastronomicznej;
✅ planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Kształcenie zawodowe oparte jest na nauczaniu dwóch modułów:
✅ HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
✅ HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:
📍 obliczać wartość energetyczną i odżywczą produktów spożywczych i potraw;
📍 projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych;
📍 prawidłowo obsługiwać konsumenta;
📍 stosować nowoczesne metody zarządzania i marketingu;
📍 biegle posługiwać się językami obcymi (angielskim, niemieckim);
📍 współpracować w zespole.
Po ukończeniu szkoły będziesz mógł:
📍 kontynuować naukę na każdym kierunku studiów;
📍 organizować produkcję gastronomiczną;
📍 prowadzić własną działalność gospodarczą;
📍 organizować gastronomiczną obsługę imprez poza miejscem pracy tzw. „outsaid catering” (imprezy wyjazdowe);
📍 organizować bale, wesela i inne przyjęcia okolicznościowe
Gdzie technik żywienia i usług gastronomicznych może być zatrudniony?
✅ w hotelach,
✅ w pensjonatach,
✅ ośrodkach wczasowych,
✅ na promach pasażerskich,
✅ pływających hotelach,
✅ restauracjach,
✅ barach,
✅ kawiarniach
✅ firmach cateringowych
✅ oraz prowadzić własną działalność gastronomiczną
Szkoła posiada profesjonalnie wyposażone pracownie gastronomiczne oraz nowoczesny bar. Nauka w tym kierunku pozwoli uzyskać kwalifikacje do pracy w obiektach gastronomicznych.



