POSTAW NA ZAWÓD – TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Czym zajmuje się technik żywienia i usług gastronomicznych?
Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez technika żywienia i usług gastronomicznych należą wszystkie czynności związane z organizacją, kompleksową obsługą przyjęć oraz imprez organizowanych w zakładach świadczących usługi gastronomiczne. Absolwent będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
- planowania i oceny żywienia;
- organizowania produkcji gastronomicznej;
- planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Kształcenie zawodowe oparte jest na nauczaniu dwóch modułów:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:
- obliczać wartość energetyczną i odżywczą produktów spożywczych i potraw;
- projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych;
- prawidłowo obsługiwać konsumenta;
- stosować nowoczesne metody zarządzania i marketingu;
- biegle posługiwać się językami obcymi (angielskim, niemieckim);
- współpracować w zespole.
Po ukończeniu szkoły będziesz mógł:
- kontynuować naukę na każdym kierunku studiów;
- organizować produkcję gastronomiczną;
- prowadzić własną działalność gospodarczą;
- organizować gastronomiczną obsługę imprez poza miejscem pracy tzw. „outsaid catering” (imprezy wyjazdowe);
- organizować bale, wesela i inne przyjęcia okolicznościowe.
Gdzie technik żywienia i usług gastronomicznych może być zatrudniony?
- w hotelach,
- w pensjonatach,
- ośrodkach wczasowych,
- na promach pasażerskich,
- pływających hotelach,
- restauracjach,
- barach,
- kawiarniach
- firmach cateringowych
- oraz prowadzić własną działalność gastronomiczną.
Szkoła posiada profesjonalnie wyposażone pracownie gastronomiczne oraz nowoczesny bar. Nauka w tym kierunku pozwoli uzyskać kwalifikacje do pracy w obiektach gastronomicznych.