Technik żywienia i usług gastronomicznych

POSTAW NA ZAWÓDTECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Czym zajmuje się technik żywienia i usług gastronomicznych?
Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez technika żywienia i usług gastronomicznych należą wszystkie czynności związane z organizacją, kompleksową obsługą przyjęć oraz imprez organizowanych w zakładach świadczących usługi gastronomiczne. Absolwent będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
  • planowania i oceny żywienia;
  • organizowania produkcji gastronomicznej;
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych.

Kształcenie zawodowe oparte jest na nauczaniu dwóch modułów:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:

  • obliczać wartość energetyczną i odżywczą produktów spożywczych i potraw;
  • projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych;
  • prawidłowo obsługiwać konsumenta;
  • stosować nowoczesne metody zarządzania i marketingu;
  • biegle posługiwać się językami obcymi (angielskim, niemieckim);
  • współpracować w zespole.

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł:

  • kontynuować naukę na każdym kierunku studiów;
  • organizować produkcję gastronomiczną;
  • prowadzić własną działalność gospodarczą;
  • organizować gastronomiczną obsługę imprez poza miejscem pracy tzw. „outsaid catering” (imprezy wyjazdowe);
  • organizować bale, wesela i inne przyjęcia okolicznościowe.

Gdzie technik żywienia i usług gastronomicznych może być zatrudniony?

  •  w hotelach,
  • w pensjonatach,
  • ośrodkach wczasowych,
  • na promach pasażerskich,
  • pływających hotelach,
  • restauracjach,
  • barach,
  • kawiarniach
  • firmach cateringowych
  • oraz prowadzić własną działalność gastronomiczną.  

Szkoła posiada profesjonalnie wyposażone pracownie gastronomiczne oraz nowoczesny bar. Nauka w tym kierunku pozwoli uzyskać kwalifikacje do pracy w obiektach gastronomicznych.


Chcesz nauczyć się gotować? 

Może gotowanie to twoja pasja?

Zdobędziesz zawód, który da ci pracę!

Przekształć zdolności na umiejętności!